Bizi Arayın: 0530 918 52 06 20 Yıllık Tecrübe, %100 Başarı

Tez Önerisi Nedir?

Tez Önerisi

Tez önerisi hazırlama kuralları her üniversite ve enstitüye göre farklılık gösterse de temel olarak tezinizin problem durumu, amacı, literatüre katkısı, sınırlılıkları, yöntemi gibi sorulara cevap vermeniz gerekmektedir. Yazının devamında tüm üniversite ve enstitülerin istediği tez önerilerine ayrı ayrı yer vermemiz mümkün olduğundan ortalama bir “tez öneri formu nedir?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Tez önerilerinde kişinin isim ve soy ismiyle birlikte konu adının yazdığı bir kapak sayfası bulunmaktadır. Tez önerilerinin uzunluğu türlü değişkenler doğrultusunda değişebilmekte ancak genellikle 10-15 sayfa civarı olmaktadır. 

Tez Öneri Formu Örneği

II- TEZ BİLGİLERİ

Başlık

AVRUPA BİRLİĞİNİN AVRUPA KOMİSYONU RAPORLARINDA TÜRKİYE’DEKİ AZINLIK HAKLARINA YÖNELİK GÖRÜŞ, ELEŞTİRİ VE TAVSİYELERİ


Anahtar kelimeler: Azınlık, Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, Hak


  1. GİRİŞ 

Azınlıklar, günümüzde hemen her toplumda var olmakta olup farklı özelliklerine göre toplumun genelinde ayrılan gruplar olarak ön plana çıkmaktadır. Toplumun genelinden farklı olarak nitelendirilen bu azınlıkların talep ve ihtiyaçları da toplumun geneline göre farklılık göstermektedir. Bu noktada toplumun geneli ile azınlıklar arasındaki entegrasyonu sağlamak ve ilişkileri korumanın yanı sıra taraflara ayrıcalık tanımadan talep ve ihtiyaçlarını karşılamak adına tedbirler almak da son derece gerekli ve önemlidir. Çoğu zaman azınlıkta kaldıkları için talep ve ihtiyaçları göz ardı edilen ve hatta zaman zaman haksızlıklara uğrayan azınlıkların haklarını koruyabilmek adına hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde yasal düzenlemeler gerçekleştirilmekte ve tedbirler alınmaktadır. Bu çalışma kapsamında da Türkiye’deki azınlıklara yönelik Avrupa Birliği’nin Avrupa Komisyonu raporlarında yer alan görüş, eleştiri ve tavsiyelerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda teorik bir yaklaşımda bulunarak azınlık kavramına, azınlık kavramının tarihsel gelişimine ve azınlık haklarına yönelik tarihsel yaklaşımlara ve Türkiye’deki azınlık hakları başlıklarına yer verilecek olup Avrupa Birliği’nin kurumsal ve hukuksal yapısı ele alınarak Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporlara ve konuya ilişkin kısımlara yer verilecektir.


  1. 1.1. Kuramsal Çerçeve

Çalışma kapsamında ikincil verilerden yararlanılacak olup konuya ilişkin belgeler çalışmanın temelini oluşturacaktır. Bu doğrultuda Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan raporlardan yararlanılacak komisyonun Türkiye’deki azınlık haklarına ilişkin değerlendirmelerine yer verilecektir. Rapor kapsamında “Azınlıkların dillerin korunması”, “Azınlıkların korunması çerçeve sözleşmesi” gibi kaynaklardan yararlanılacak, Türkiye’de azınlık haklarına yönelik çalışmaları incelemek adına da uygulamaya konulan mevzuatlardan, Lozan Antlaşması’ndan ve diğer resmi düzenlemelerden yararlanılacaktır.

  1. 1.2. Benzer Araştırmalar

Konuya ilişkin literature bakıldığında son yıllarda azınlık haklarına ilişkin çalışmaların arttığı görülmektedir. Bu çalışmalardan birinde Mızrak (2018) azınlık hakları ile yerli halk arasındaki hak kullanımlarının karşılaştırmasını yaparken çalışma sonunda Birleşmiş Milletler tarafından yapılan düzenlemelerin konuyu uluslararası bir zemine yerleştirdiği ve bir çatı oluşturduğu görüşünü sunarken, devletler özelinde ise bu dengenin çok daha kolay sağlandığı ve devletlerin konuya ilişkin endişelerinin uluslararası kuruluşlara göre çok daha düşük seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Konuya ilişkin bir diğer çalışmada Aksoy (2008) azınlık haklarına yönelik uluslararası antlaşmaları incelemiş ve Avrupa Birliği ülkelerinin azınlık hakları yaklaşımları üzerine bir karşılaştırmada bulunmuştur. Yapılan incelemeler doğrultusunda Avrupa Birliği Komisyonunun konuya ilişkin Türkiye’den beklentilerine dair de genel bir değerlendirme sunulmuştur.

Son olarak konuya ilişkin bir başka çalışmada Hatipoğlu (2022) Avrupa Komisyonu raporlarında Türkiye’deki adalet sistemine ilişkin değerlendirmeleri incelemiş olup 1998 yılından günümüze yapılan değerlendirmelerle ilgili bulgular ortaya koymuştur.

  1. 1.3. Araştırmanın Problemi

Azınlık hakları hemen her ülkenin gündemine giren bir konu olup Avrupa Birliği de sunduğu raporlarla konuya ilişkin genel bir standart oluşturma ve ülkeleri bu konuda geliştirme çabasına girmektedir. Bu çalışma kapsamında da Avrupa Birliğinin Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda Türkiye’deki azınlık haklarına ilişkin değerlendirmeler ele alınacak olup araştırmanın problemini de “Avrupa Birliğinin Avrupa Komisyonu raporlarında Türkiye’deki azınlık haklarına yönelik tespitler, eleştiriler ve öneriler nelerdir” sorusu oluşturmaktadır.

  1. 1.4. Araştırmanın Amacı

Çalışma kapsamında araştırmanın problem sorusu olan “Avrupa Birliğinin Avrupa Komisyonu raporlarında Türkiye’deki azınlık haklarına yönelik tespitler, eleştiriler ve öneriler nelerdir” sorusuna yanıt bulunması ve Türkiye’de azınlık haklarının geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır.

  1. 1.5. Araştırmanın Önemi

Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalmış ve günümüzde de çeşitlilik kazanan birçok azınlık grubu topraklarında barındırmaktadır. Bu çeşitliliğin beraberinde getirdiği birçok kazanım olduğu gibi çeşitli zorluklar da bulunmaktadır. Çalışma kapsamında elde edilecek bulgular hem Türkiye’deki azınlık haklarının mevcut yeterliliğine, hem mevcut duruma yönelik eleştirel noktalara hem de geliştirilebilecek hususlara ilişkin Avrupa Komisyonu’nun görüşlerini sunacak olması çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Konuya ilişkin literatüre bakıldığında kaynakların kısıtlı olduğu görülmektedir ki bu çalışma ile birlikte konuya ilişkin literatürün zenginleşmesine katkı sağlanacak olması ve konuya ilişkin araştırmacılara yeni bir kaynak sunulacak olması araştırmanın önemini oluşturan ve arttıran diğer hususlar olarak ön plana çıkmaktadır.

  1. 1.6. Tanımlar ve Temel Kavramlar
  2. Avrupa Birliği: Avrupa kıtasında bulunan 27 ülkenin ekonomik ve siyasi iş birliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir örgüt ve bir entegrasyon sürecidir. Avrupa Birliği’nin temel hedefleri arasında barış, istikrar, ekonomik refah, demokrasi ve insan haklarının korunması yer almaktadır.
  3. Azınlık: Bir toplum içerisinde sayısal açıdan çoğunluğu oluşturmayan ve belirli bir etnik, dilsel, dini, kültürel veya diğer özelliklerle ayrılan birey veya gruplara verilen bir kavramdır.
  4. Tarihsel Gelişim: Belirli bir konunun veya olayın zaman içerisindeki değişimi, ilerlemesi veya evrimi anlamına gelir. Bu terim, bir olayın veya konunun geçmişten bugüne kadar olan evrimini, değişimini ve dönüşümünü ifade eder.
  5. YÖNTEM

Çalışma kapsamında betimleyici araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Bu doğrultuda konuya ilişkin kitap, tez, makale, dergi ve benzeri hem yazılı hem dijital kaynaklardan yararlanılacak, çalışmanın temelini oluşturacak olan Avrupa Birliği Avrupa Komisyonunun Türkiye’deki azınlık haklarına yönelik değerlendirmelerinin bulunduğu raporlar kullanılacaktır. 

Çalışmada ilk olarak kavramsal yaklaşımlara yer verilerek azınlık kavramı, azınlık kavramının tarihsel gelişimi ve Türkiye’de azınlık haklarına ilişkin incelemelerde bulunulacaktır. Sonrasında Avrupa Birliği’nin kurumsal ve hukuksal yapısına yer verilecek çalışmanın temelini oluşturan Avrupa Komisyonu’nun görüş, eleştiri ve tavsiyeleri ele alınacak, yapılan incelemelere ilişkin genel bir değerlendirme bulunularak çalışma tamamlanacaktır.

  1. 2.1. Araştırmanın Modeli (Deseni)

Çalışma kapsamında betimleyici araştırma yöntemlerinden tarama modeli tercih edilmiştir. Bu modelin tercih edilmesindeki temel nedeni ikincil verilerden yararlanılacak olmasıdır. Literatür taraması ve ulaşılan ikincil verilerin değerlendirilmesi çalışmanın temelini oluşturacaktır.

  1. İLK TASLAK

İÇİNDEKİLER

AVRUPA BİRLİĞİNİN AVRUPA KOMİSYONU RAPORLARINDA TÜRKİYE’DEKİ AZINLIK HAKLARINA YÖNELİK GÖRÜŞ, ELEŞTİRİ VE TAVSİYELERİ

BİLİM ETİĞE UYGUNLUK i

TEZİN ÖZGÜNLÜK SAYFASI ii

KILAVUZLARA UYGUNLUK iii

KABUL VE ONAY TUTANAKLARI iv

ÖNSÖZLER v

ÖZETLER vi

ABSTRACTLAR vii

SİMGELER, KISALTMALAR LİSTESİ viii

TABLO LİSTESİ ix

ŞEKİL LİSTESİ x

GİRİŞ BÖLÜMÜ 1

BİRİNCİ BÖLÜM

AZINLIK VE AZINLIK HAKLARI



  1. Birleşmiş Milletler’in Yaklaşımı 
  2. Avrupa Birliği’nin Yaklaşımı 
  3. Avrupa Konseyi’nin Yaklaşımı 


  1. Lozan Antlaşması’nda Azınlık Hakları 
  2. Azınlık Haklarına Yönelik Yasal Düzenlemeler 
  3. Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Azınlık Hakları 

İKİNCİ BÖLÜM

AVRUPA BİRLİĞİ VE KOMİSYON RAPORLARI

  1. Avrupa Birliğinin Kurumsal Yapısı 
  2. Avrupa Birliğinin Hukuksal Yapısı 
  3. Avrupa Komisyonu Raporlarında Yer Alan Görüşler 
  4. Avrupa Komisyonu Raporlarında Yer Alan Eleştiriler 
  5. Avrupa Komisyonu Raporlarında Yer Alan Tavsiyeler 

SONUÇ VE ÖNERİLER 

KAYNAKÇA 


Yazar Hakkında

Hakan Mank
Hakan Mank

Yorum Yap

Bizi Arayın
Bizi Arayın +90 (530) 918 52 06