Bizi Arayın: 0530 918 52 06 20 Yıllık Tecrübe, %100 Başarı

Tez Hazırlama – Tez Nasıl Yazılır?

Kapsamlı ve Doğru Bir Tez Hazırlama Süreci için Rehber

Öğrencilerin lisans ya da lisansüstü eğitimlerini başarıyla tamamlamaları için tez yazmaları gerekiyor. Üniversiteye göre değişen tez şartları ve yazım standartlarına göre hazırlanması gereken tezler için doğru ve detaylı bir araştırma, uzunca ve emek isteyen bir süreç gerekiyor. Öğrenciler aylarca araştırma yapıyor, 6 aydan 5 yıla kadar uzanan bir yazım süreci karşılarına çıkabiliyor. Öğrencilerin aynı zamanda yazım konusunda pratik olmaları, analitik düşünmeleri, planlamalarını doğru yapmaları ve süreci etkin yönetmeleri gerekiyor. Peki bunların hepsini bir arada nasıl yapacaklar? Siz de tez hazırlama aşamasında olan bir öğrenciyseniz ve tez nasıl yazılır merak ediyorsanız sizin için tüm aşamaları derledik. Tez yazma süreçleri ve tez yazarken dikkat edilecekler için yazımızı okumaya devam edin… 

Tez Nasıl Yazılır?

Tez hazırlama aşamalarına geçmeden önce tez nasıl yazılır bakalım. Tez; belli bir konuda araştırma yapılarak akademik düzeyde bir dille ve belirli kriterlere göre hazırlanır. Tez hazırlama kuralları lisans ya da lisansüstü derecelere göre değiştiği gibi üniversiteye göre de farklılık gösterebilir. 

Genel olarak lisans bitirme tezleri 100 sayfayı bulurken doktora tezleri 200 sayfadan oluşur. Tez hazırlama sürecinde ilk olarak doğru konu seçimi yapmak önemlidir. Ardından konuya uygun materyalleri toplamak için araştırma aşamasına geçilir. Kaynak taraması yapılır, daha önce konu hakkında yazılan tezler incelenir. Sonra tez planı oluşturma gelir. Tezi nasıl yazacağınıza dair bir plan oluşturursunuz. Tez yazım aşaması en uzun ve dikkat gerektiren süreçtir. Tez yazıldıktan sonra ise kontrolleri yapılır, kopya ya da intihal olup olmamasına bakılır. Yazım ve noktalama hataları giderilir. Tez sunuma ve savunmaya hazır hale gelir. 

[widget-130]

Tez Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler? 

Tez hazırlama sürecini başarıyla atlatmanız için tez konunuza hakim olmanız ve doğru araştırma yapmanız çok önemli. Tez yazmak meşakkatli bir süreç olduğundan vazgeçmemek için bazı göz önünde bulundurmanız gereken durumlar var. Bunlar;

  • Tez hazırlama için ilk adım etkili bir konu seçmektir. Alanınızda merak edilen ve ilgi uyandıracak bir konu seçin.
  • Tez yazma sürecinin sizi daha az yorması için konuyu sınırlandırın. Aksi halde daha uzun süreli araştırma yapmanız, daha uzun bir tez yazmanız gerekebilir. 
  • Tez yazarken doğru araştırma yöntemlerini kullanmalısınız. Yanlış bir yol haritası tez yazarken kaybolmanıza neden olabilir. 
  • Tez hazırlama aşamasında yayınlanmış bilimsel literatürleri, makaleleri ve kaynakları inceleyerek doğru değerlendirme yapmaya özen göstermelisiniz. 
  • Araştırmalarınızın sonuçlarını destekleyici argümanlara dayandırın, kanıtlanabilir ve doğruluğundan emin olduğunuz verileri kullanın.  
  • Tez yazarken günlük konuşmadan ve gayri resmi bir dilden uzak durun. Tamamen akademik dil ile yazın. 
  • Tezinizde çizelgeler, tablolar ve grafikler kullanarak konunuzu destekleyin. 
  • Kağıt kullanımı ve boşluklara dikkat edin, tezinizin basımı ve ciltlenmesi için bu durumu önemseyin. 

Tez Bölümleri Hangileridir?

Tez hazırlama aşamalarına gelecek olursak lisans ve yüksek lisans tezlerinin hemen hemen aynı yazım aşamalarına sahip olduğunu belirtebiliriz. Tez nasıl yazılır diyenler için tez bölümleri; 

Giriş: Tezin bölümleri arasında ilk olarak giriş yer alır. Tez tanıtımı, konunun neden seçildiği ve merkezi argüman açıklanır. 

Literatür Taraması: Tez hazırlama aşamasında önemli olan bu tez bölümü, konu alanıyla ilgili araştırmaları, makaleleri ve çalışmaları içerir. 

Metodoloji: Tez bölümleri arasındaki bu bölümde, araştırmanın yürütülmesi için kullanılan veriler ve yöntemler açıklanır. 

Sonuçlar: Tez hazırlama aşamasındaki sonuçlar kısmı çalışmanın bulgularını sunmak içindir. 

Tartışma ve Sonuç: Bu bölümde ise araştırmanın nasıl yürütüldüğü ile araştırmanın sonuçları özetlenir. 

Tez bölümleri bunlardır ve tez hazırlama sürecinde her adayın bu bölümlerin akışına uyması gerekir. Tez nasıl yazılır diyen öğrenciler ilk olarak tezin taslak hazırlığını yapmalı ve bölümlere uygun ilerlemelidir. 

Tez Yazma Süreci Nasıl İlerler?

Gelelim tez hazırlama aşamasına… Tez yazma sürecine başlamadan önce doğru planlama yapmalı, konunuzu iyi bir şekilde araştırmalı ve tüm kaynakları toplamalısınız. Bunları yaptığınıza inandığınız aşamada tezinizi yazmaya başlayabilirsiniz. Tez yazma süreci nasıl ilerliyor ya da tez nasıl yazılır diyorsanız; 

Planlama: Tez hazırlama sürecinde ilk olarak tezinizi kaç ayda yazacağınızı planlamalısınız. Mezuniyetin son aylarında tez yazma telaşına girmenin doğru olmadığını bilin. Ayrıca yurtdışında master eğitimi almayı düşünüyorsanız daha iyi bir plan yapmalısınız. 

Yazım: Tez yazma aşaması en önemli aşamadır. Araştırmalarınızı yaptıktan sonra onları doğru ve uyumlu bir şekilde yazıya döktüğünüzde başarılı bir tez elde edersiniz. Akademik yazım ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmeli, açık ve anlaşılır, nesnel bir dil kullanmalısınız. Gereksiz bölümler eklememeli, tezinizdeki bilgilerin doğru olmasına özen göstermelisiniz. 

Kaynak: Tez yazarken dikkat edilecekler arasında kaynakların ne kadar kapsamlı olduğu da yer alır. Alıntıları ve kaynakları tırnak işaretleri, özetler, şekiller ya da tablolar yardımıyla göstermelisiniz. Dipnotlarda ve metinde kaynaklarınızı belirtmelisiniz. Aksi halde intihal suçu işlemiş olursunuz. 

Kontrol: Tez hazırlama aşamasında son olarak bir çıktı alın ve yanlışlarınızı düzeltin. Değiştirmeniz gereken yerleri işaretleyin, hatalarınızı giderin. Gerekiyorsa redaksiyon desteği alın. 

Düzeltme: Tez yazma süreci tamamlandığında birkaç kez daha düzeltmeler için geri dönün. Tezin bölümleri ve içeriğini iyice inceleyin. 

Tez hazırlama adımlarına uyarak başarılı bir akademik dokümana imza atabilirsiniz.  

Tez konusu bulamıyor musunuz?

Alanınızla ilgili tez konusu seçiminde uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz. 

Tez Danışmanlığı Alarak Süreci Başarıyla Tamamlayın!

Tez hazırlama aşamalarından bahsettik ancak tez yazma zorlu bir süreç. Bu sürecin altından kalkamayacağınızı düşünebilirsiniz ve bu çok normal. Tez hazırlamak için dilerseniz tez danışmanlığı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece akademik yazım kurallarına ve stratejilerine hakim olabilir, doğru araştırma yöntemlerinin ne olduğunu öğrenebilir, tezinizi daha başarılı şekilde yazabilirsiniz. Tez danışmanlığı ile size yol gösterecek bir uzmanın eşliğinde ayrıntılı araştırma ve inceleme yapar, tez yazımı sırasında sizi kontrol eden ve düzelten bir uzmanla birlikte kapsamlı bir çalışmaya imza atarsınız. Aynı zamanda tez yazmaya daha çok motive olup süreç konusunda daha istekli davranırsınız.

Siz de tez hazırlama konusunda profesyonel bir destek arıyorsanız tez yazdırma ve tez danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Tez yazma hakkında her şey için bize ulaşın… 

Yapılmış Yorumlar (1)

sıla kemik
10 Haziran 2024, 15:43

demir-çelik sektöründe yüksek fırın ünitelerinde riskler konusu hakkında bitirme tezi yazıyorum ve sonuçlar kısmında tıkandım ne yapacağımı bilmiyorum konum hakkında bilgim var fakat bunları birleştirip bir cümle haline getiremiyorum zaten getirsem de ne yapacağımı bilmiyorum dolayısıyla bildiğim şeyler de pek işime yaramıyor lütfen yardımcı olur musunuz

Yorum Yap

Bizi Arayın
Bizi Arayın +90 (530) 918 52 06