Bizi Arayın: 0530 918 52 06 20 Yıllık Tecrübe, %100 Başarı
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Tez Nasıl Yazılır?

Tez Yazmaya Nereden Başlamalı? Adım Adım Tez Hazırlama Kılavuzu

Lisans ve Lisansüstü programlardan mezun olabilmek için tez yazılması gerekir. Bu projelerin sahip olduğu özellikler ise mezun olunacak bölümlere, öğrenim kurumunun belirlediği standartlara göre değişiklik göstermektedir. Eğer yurtdışında eğitim almak istiyorsanız, gideceğiniz ülkelere göre de bitirme tezi, yüksek lisans tezi ve doktora tezinde farklılıklar oluştuğunu bilmelisiniz.

Tez nasıl yazılır, tez yazmaya nereden başlamalı soruları için en doğru cevap, yukarıda bahsedilen özelliklerin tamamı hakkında detaylı bilgiye sahip olarak verilebilir. Öğrenciler için eğitimlerinin önemli bir parçası olan bitirme tezi için yeterli bir araştırma yapmak ve yazım aşamasında dikkatli olmak gerekiyor. Bu aşamada net bir başarı sağlamak adına tez yazımında profesyonel destek alınması da uygun olacaktır. Şimdi tez nasıl hazırlanır, tez yazmaya nereden başlamalı, ayrıntılarıyla görelim.

[widget-130]

 

Tez Ne Demek?

Tez ne demek sorusu, öğrenciler için oldukça önemli bir konuya işaret ediyor. Tez nedir, soru için verilecek en sade yanıt ise bir eğitim programını tamamlamak için hazırlanması gereken ve aynı zamanda akademik kaliteye sahip olması gereken uzun makalelerdir. Ek olarak uzun bir araştırma gerektirmeleri, tez yazımının değerini de daha çok arttırmaktadır. Çünkü bitirme tezi, yüksek lisans tezi ve doktora tezinin araştırma süreci, belirlenecek konulara göre günlerce hatta aylarca sürebilir.

Üniversite öğrenimlerine devam eden öğrencilerin lisans eğitimlerinin sonunda etkili bir araştırma yapması, kendini geliştirmesi ve yazım noktasında pratiklik kazanması için bir proje hazırlamaları istenir. Yüksek lisans eğitimlerinde tez nasıl yazılır sorusu içinse araştırma sonunda bilime katkı veren şekilde olması gerektiğini söylemeliyiz. Bu aşamada, öğrenciler araştırma becerilerini daha yüksek seviyelere çıkardığı için kurumların beklentisi de ekstra fazladır.

Tez yazımı ve araştırma süreci, yapılacak çalışmanın ayrıntılarına göre değişiklik gösterir. Genel olarak doktora ve master ihtiyaçlarında gerekli olan süre altı aydan başlayarak, bir ve hatta beş yıla kadar uzayabilir. Üniversite yaşamanın önemli bir parçası olan tez yazısını hazırlarken mutlaka etkili bir konu seçmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bu noktada tez hazırlama merkezimizle iletişime geçerek, gereksinim duyduğunuz konu için yardım almanız mümkündür. Alanında yeterli uzmanlığa sahip olan kadromuz sayesinde tüm beklentilerinize profesyonel şekilde karşılık veriyoruz. Bu sayede kariyerinize fazlasıyla katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Tez Nasıl Yazılır?

Tez nasıl yazılır, tez hazırlamaya nereden başlamalı sorularına verilebilecek yanıt, gereksinimleriniz ve kurumunuzun talepleri doğrultusunda şekillenir. Lisans veya lisansüstü seviyelere göre belirlenebilen tez yazımı süreci, eğitim aldığınız üniversiteye de bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bununla beraber ülkelerin eğitim sistemleri doğrultusunda da tez hazırlama aşamasında çeşitlilikle karşılaşmanız mümkündür. Peki, tez nasıl hazırlanır?

Tez hazırlama esnasında uyulması gereken pek çok kural olduğunu bilmelisiniz. Özellikle yazım aşamasında eksiksiz bir şekilde ilerlemek şarttır. Uzman ekibimiz ise gerekli tüm koşulları karşılayacak donanım ve deneyime sahip olduğu için yapılmasını istediğiniz çalışmalarınızı kısa süre içerisinde tamamlayarak tarafınıza teslim eder. Böylece ortaya çıkan sonuç için herhangi bir tedirginlik duymanıza da gerek kalmaz.

Tez Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tez yazımında dikkat etmeniz gerekenler için özen göstermeniz durumunda başarılı olmanız kaçınılmazdır. Birbirinde değerli faktörleri göz önünde bulundurarak, son derece etkileyici bir proje hazırlamanız mümkündür. Tez nasıl hazırlanır diyorsanız genel olarak tez yazımı aşamasında dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanır:

  • Öncelikle tez yazımında eğitiminizle alakalı etkili bir konu belirlemeniz gerekir.
  • Seçmiş olduğunuzu konuyu doğru biçimde sınırlandırmalısınız.
  • Tez hazırlama aşamasında analiz ve araştırma tekniklerini kullanmalısınız.
  • Önceden yayınlanan makaleleri, kaynakları ve bilimsel yazıları incelemeli ve değerlendirmelisiniz.
  • Destekleyici argümanlar ve araştırma sonuçları doğrultusunda hazırlık yapmalısınız.
  • Sözcük yapısı ve dilbilgisi kurallarına tamamen uymalısınız.
  • Günlük konuşma dilinden uzak bir şekilde bilimsel dil kullanmalısınız.
  • Lisans yazınızı hazırlarken kapak sayfasından son bölüme kadar doğru biçimlendirme teknikleri kullanmalısınız.
  • Makalenizi çizelgeler, grafikler ve tablolarla desteklemelisiniz.
  • Standart A4 sayfası üzerinde 1,5 veya 2 satır aralık bırakmanız, dipnotlar için 10 punto düzenlemesi yapmanız gerekir.
  • Metnin ana hatlarını Times New Roman için 12 punto, Arial formatı içinse 11 punto olacak şekilde ayarlamalısınız.
  • Tez yazımı tamamlandıktan sonra ciltleneceği için yan taraflarında 4 cm, alt ve üst kısımlarında ise 2,5 cm boşluk bırakmalısınız.

Tez nasıl yazılır merakınızı gidermek için yukarıdaki bilgilerin önemi son derece büyüktür. Aynı zamanda belirttiğimiz tüm kurallara tam anlamıyla uyum gösteren uzman kadromuz sayesinde gözünüz arkada kalmadan gerekli hazırlığın yapılmasını sağlayabilirsiniz. Hizmet almak için tek yapmanız gereken ise bizimle iletişime geçerek, gerekli tüm ayrıntıları iletmektir.

Tez Bölümleri Hangileridir?

Tez bölümleri hangileridir, tez yazmaya nereden başlamalı diye düşünüyorsanız, konular farklı olsa da genel olarak kuralların benzer olduğunu bilmelisiniz. Yazıların ayrıntıları ise kurum ve ülkelere göre farklılık oluşturabilir. Tez bölümleri genellikle 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bölümleri inceleyerek, aynı zamanda tez nasıl yazılır hakkında da detayları görmüş olacaksınız. Gerekli incelemeyi aşağıda yapabilirsiniz:

Giriş Bölümü: Tez nasıl yazılır sorusunun ilk yanıtı, giriş bölümü. Bu bölümde projenizin konusunu, merkezi bir argümanla okuyucuya aktarmış olursunuz. Giriş kısmında konunuzu neden tercih ettiğinizin yanı sıra ilerleyen sayfalarda değindiğiniz noktaları, özet biçiminde iletmeniz gerekiyor. Tez yazmaya nereden başlamalı diye merak edenler, bu kısmı dikkatle okuyabilir.

Literatür Taraması: Bu kısım, konunuzla alakalı araştırma makaleleriyle birlikte yaptığınız çalışmaları gösterir. Aynı zamanda karşı argümanlar oluşturduğunuz ve oldukça kuvvetli bir iddia geliştirmenizi sağlayan halihazırdaki araştırmanızda ortaya çıkan zayıflıkları ve boşlukları tespit etmenizi kolaylaştırır.

Metodoloji: Metodoloji bölümü, araştırmanızı sürdürmek adına yararlandığınız verilerin yanı sıra yöntemleri açıklamanızı sağlar.

Sonuçlar Bölümü: Sonuçlar bölümü aracılığıyla araştırmanızın tüm bulgularını gözler önüne serersiniz.

Tartışma ve Sonuç Bölümü: Bu kısım, çalışmanızı nasıl ve neden sürdürdüğünüzü, araştırmanızın sonuçlarını özetlemenizi ve yazınıza dayalı olarak sonuçları karşı tarafa sunar.

Tez nasıl yazılır, tez yazmaya nereden başlamalı, tez hazırlamada önemli aşamalar nelerdir diye merak ediyorsanız belirttiğimiz tüm bölümleri etkili bir biçimde değerlendirmeli ve elde ettiğiniz sonucun hatasız olup olmadığını kesinlikle incelemelisiniz. Bu sayede teslim edeceğiniz proje aracılığıyla başarılı olma aşamasında hiçbir zorlukla karşılaşmazsınız. Bununla birlikte süreçlerin tamamı için bizden destek alırsanız, çok daha hızlı şekilde pozitif sonuçlara ulaşacağınızı bilmelisiniz.

Tez İçeriği Nelerden Oluşur?

Tez içeriği nelerden oluşur konusunda yine son derece önemli ayrıntıların gerekli olduğunu unutmamanız çok önemlidir. Herhangi bir bilgiyi atlamadan düzenlemenizi yaptığınız takdirde beklediğiniz sonucu alacaksınız. Tez nasıl yazılır, tez içeriği nasıl olmalıdır diye merak ediyorsanız genel olarak içerik detaylarını şu şekilde hazırlamalısınız:

Öncelikle kendi adınız ve tarihle birlikte kurumun, danışmanların isminin olduğu, ayrıca tezinizin konusunun bulunduğu başlık sayfası, projenizde bulunmalıdır.

  • Önsöz bölümünü başlık sayfasından sonra dosyanıza eklemelisiniz.
  • Ortalama 200 ile 400 kelime arasında konunuzu özetleyen bir yazı yazmalısınız.
  • İçindekiler ve tabloların listesini hazırlamalısınız.
  • Rakamların listesini de eklemelisiniz.
  • Giriş, bölümler ve sonuçtan oluşan yazınızın tamamını uygun kurallar eşliğinde projenize dahil etmelisiniz.
  • Danışmanlar veya size yardımcı olan kişiler için teşekkür ettiğiniz bir bölüme yer vermelisiniz.
  • Size ait olmayan tüm düşünceleri, metinleri, kavramları ve verileri belirtmenizi sağlayan referanslar bölümünü eklemelisiniz.
  • Dokümanlarınızı, tablolarınızı ve diğer tüm verilerinizi içeren ekler kısmını atlamamalısınız.
  • Onay formunu da projenize ekledikten sonra tezinizi teslim edebilirsiniz.

Yukarıda saydığımız içerik detayları tez nasıl yazılır konusunda sizlere fazlasıyla yardımcı olacaktır. Ödevinizi sorunsuz bir şekilde teslim etmek ve aynı zamanda problem yaşamamak adına tez hazırlama konusunda bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz. Böylelikle süreçlerin çok daha kolaylıkla sürdürüldüğünü de yakında görebilirsiniz.

Tez Yazma Süreci Nasıl İlerler?

Tez yazma süreci nasıl ilerler hususunda öncelikle yazmaya geçmeden önce ayrıntılara hâkim olmanız çok önemlidir. Dikkat etmeniz gerekenlerle birlikte uygulama aşamalarını kolaylaştıran tekniklerden yararlanırsanız, sorun yaşama ihtimaliniz fazlasıyla düşer. Ülkemizde veya yurt dışında lisans eğitimi süresince, henüz mezun olmadan iki veya üç aylık dönem içerisinde hazırlamanız gereken projeler için etkili ve basit bir planlama aracılığıyla rahat bir şekilde süreçleri tamamlayabilirsiniz.

Tez yazımı aşamasının biraz karmaşık olduğunu bilmelisiniz. Düzen sağlamak içinse metninizi birkaç kez planlama, gözden geçirme, yazma ve düzeltme adımlarıyla kontrol etmelisiniz. Özellikle yazım sürecinde odaklanma oranı yüksek olmasına rağmen hata yapma ihtimali de bulunuyor. Hatalarınızı en aza indirmek ve hatta ortadan kaldırmak içinse aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:

Planlama: Makalenizle eğitiminizin son senesinde bir lisans projesi oluşturacaksanız, genel olarak kısa bir zaman aralığı yeterlidir. Fakat her ihtimali göz önünde bulundurarak, doğru bir planlama yapmalı ve ödevinizi yalnızca birkaç haftalık zaman dilimine sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle yurt dışında doktora yapmak istiyorsanız, lisans çalışmalarınızın bu noktada en önemli referanslardan olacağını unutmamanız gerekiyor. Doğru bir zaman çizelgesiyle ve vaktinizi sürekli olarak kontrol ederek, başarılı olmanız mümkündür.

Yazım: Bu aşama, genel olarak tez çalışmanızın son kısmıdır. Belirlediğiniz konudan başlayarak araştırma yaptığınız kaynaklara ve referanslara kadar tamamını belirli bir çerçevede ve uygun biçimde yazıya aktarmak için çok dikkatli olmalısınız. Sade ve resmi bir dil kullanmalı ve dilbilgisi kurallarına eksiksiz uymalısınız.

Referans: Kapsamlı ve doğru referanslar, tez hazırlama sürecinde verdiğiniz bilgilerin ana temelini oluşturacak. Kaynağı net olarak kesin bir şekilde göstermezseniz, çevirilerin veya cümlelerin doğrudan kendinize aitmiş gibi algılanmasına yol açabilirsiniz. Bu durum, doğal olarak verilerinize olan güveni aşağıya çeker. Bu yüzden hataları kaynak materyal özetleri, tırnak işaretleri, tablo ve şekiller aracılığıyla en aza indirmeniz mümkündür. Referans düzenlemesi yaparken tüm dünyada geçerliliğe sahip olan Harvard Referans Sisteminden mutlaka faydalanmalısınız. Bu sistem doğrultusunda referanslarınızı dipnotlarda değil, metin içerisinde yazmanız gerekir. Ayrıca çalışma sonunda referans listenize ekleyeceğiniz kaynakların tamamını, yazarın soyadı doğrultusunda alfabetik olarak sıralamalı ve başlıkla beraber tarihlerini de koymalısınız.

Gözden Geçirme: Metninizi gözden geçirirken her zaman bilgisayar çıktısı almanız, yararınıza olur. Bu sayede yanlışlık yaptığınız yerleri, sayfaların üzerine işaretlerseniz, daha sonra düzeltme işlemleriniz kolaylaşır. Aynı zamanda olası hataları bulma noktasında bu yöntem son derece faydalıdır. Ayrıca çalışmanızı danışman olarak size yardımcı olacak kişi dışında dilbilgisine hâkim olan başka bir kişiye de okutursanız, sizin göremediğiniz hataların ortaya çıkmasını sağlarsınız.

Düzeltme: Tez yazımının bu bölümünde, daha önce birkaç defa gözden geçirdiğiniz yazı üzerinde yapmanız gereken düzenlemeleri tamamlamanız gerekir. Her ihtimale karşı, düzeltme aşamasını tamamladığınızda tekrar çalışmanızın doğruluna bakmalısınız. Böylelikle tam anlamıyla çalışmanızı ortaya koymuş olursunuz.

Tez nasıl yazılır konusunda bu verileri atlamadan hayata geçirmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede herhangi bir hata yapmadan çalışmanıza nokta koyma fırsatınız olur.

Tez Savunması Nedir?

Tez savunması nedir sorusu, çalışmalarınız için en kritik öneme sahip konulardan biridir. Projenizi tamamlamanızın ardından öncelikle danışmanınıza kontrol ettirmeniz gerekir. Daha sonra ise ödevinizi artık jüri üyelerine sunacak aşamaya gelmiş olacaksınız. Bu noktada tezinize kesinlikle %100 hâkim olmanız, hayati öneme sahiptir. Savunma sürecinde pek çok öğrenci, puan kaybedebilmekte ve hatta çalışmaları geçersiz sayılabilmektedir.

Yüksek lisans derecesi alacaksanız, çalışmanızı mutlaka doğru şekilde savunmalısınız. Savunma hakkında donanımınızı arttırmak içinse projeniz bittikten sonra tez komitesiyle görüşebilirsiniz. Böylelikle fakültenizin danışmanlarıyla daha yakın olacak ve değerlendirme sürecini de başlatmış olacaksınız.

Yüksek lisans tez hazırlama ve lisans tezleriniz, akademik kariyeriniz ve iş hayatınızda size birçok fayda sunacak. Bu yüzden kuralların tamamına uyum sağlayarak çalışmanız gerekiyor. Aynı zamanda dilediğiniz zaman bizimle iletişim kurarak, istediğiniz tüm bölümler için profesyonel bir şekilde tez yazdırma şansına sahipsiniz.

Tez yazdırma ve tez nasıl yazılır konularında destek ihtiyacınız olması durumunda bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Bizi Arayın
Bizi Arayın +90 (530) 918 52 06