Bizi Arayın: 0530 918 52 06 20 Yıllık Tecrübe, %100 Başarı
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Tez Önerisi Nedir? Tez Önerisi Nasıl Hazırlanır?

Tez Önerisi Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tez önerisi doktora tezi yazdırma ya da yüksek lisans projesine başlamadan önce eğitim kurumuna verilmesi mecburi olan bir rapordur. Bununla birlikte tez önerisinin hazırlanması, yapılacak çalışmanın planlamasını ve ön bilgilendirmesini yapmanızı sağlar. Değeri bir hayli yüksek olan bu raporda ise oldukça önemli bilgilere yer vermeniz gerekir. Tez önerisi nedir, tez önerisi nasıl hazırlanır konusuyla ilgili öncelikli olarak aşağıdaki detaylara dikkat etmelisiniz:

  • Projenin hazırlanma nedeni, konusu ve amacı
  • Yanıtlanacak sorular
  • Test edilecek hipotezler
  • Konuyla alakalı Türkiye veya yurt dışında daha önce yapılan çalışmalar hakkında bilgiler
  • Projenin sağlayacağı faydalar
  • Hazırlık aşamasında kullanılacak yöntemler
  • Gerek olması halinde katılımcıların nasıl seçileceği ve kimlerden oluşacağı
  • Verilerin toplanma hususuna ait detaylar ve analiz süreci
  • Uygulama gerektiren ödevlerde nasıl ve nerede test yapılacağı
  • Gereksinim duyulan ekipmanlar
  • Yazım planlamasının ayrıntıları

Yukarıdaki veriler arasından hangilerinin raporda yer alacağı, eğitim kurumları tarafından sizlere iletilir. Bu yüzden tez önerisinin hazırlanmasından hemen önce kurumunuzdan bilgi almayı unutmamalısınız. Farklı bilgi ya da şablonların talep edilmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız. Bu sayede kusursuz bir rapor sunabilirsiniz. Ayrıca kurumunuz ek bir talepte bulunmazsa yukarıda belirttiğimiz metriklere göre bir çalışma yapmalısınız.

[widget-130]

 

Tez Önerisi Kaç Sayfa Olmalıdır?

Tez önerisi kaç sayfa olmalıdır sorusu, son derece önemlidir ve cevabı öğrenciler tarafından fazlasıyla merak edilir. Bu noktada sayfa sayısı hakkında standart bir kural olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Kurumların eğitim prosedürlerine ve bölümlerine göre bu sayı değişiklik gösterir. Kurumların bazıları yalnızca 2 ila 3 sayfalık bir proje önerisini kabul edebilmektedir. Bazıları ise ortama 10 ile 15 sayfa arasında bir tez önerisi raporu istemektedir.

Nispeten daha az sayfa talep eden kurumlar, araştırma soruları ve projenin amacına yönelik bilgileri görmek ister. Fazla sayfa sayısına sahip raporlar içerisinde ise temel kavramlar, literatür analizi ve kaynakça benzeri verilerin belirtilmesi çok önemlidir. Bununla birlikte daha önce maddeler halinde bahsettiğimiz ayrıntıları tez önerisi raporunuza dahil etmeniz, tam anlamıyla avantaj kazanmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu tez önerisi raporu, projenize başlamadan önce nasıl çalışmanız gerektiği hakkında önünüze ışık tutacaktır.

Tez önerisi raporunuzu doğru şekilde hazırlarsanız, ilerleyen süreçte meydana gelebilecek birçok sorunu en baştan tespit etmiş olursunuz. Ayrıca yaşayabileceğiniz tıkanıklık gibi durumları da kolaylıkla bertaraf edebilirsiniz. Çünkü planlama aşamasına geçmeden ve kaynaklar hakkında araştırma yapmadan önce ortaya çıkabilecek problemleri görmeniz çok zordur. Bu yüzden olabildiğince kapsamlı bir tez önerisinin hazırlanması ile çok rahat bir çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Tez Önerisi Hazırlamaya Nereden Başlamalıyız? Tez Önerisi Nasıl Hazırlanır?

Tez önerisi hazırlamaya nereden başlamalıyız, öneriyi nasıl hazırlamalıyız şeklindeki merakınızı yapacağımız tavsiyelerle kolayca giderebilirsiniz. Eğitiminizi maksimum puanla tamamlamanız ve kariyer hedeflerinize hızla ulaşmanız için belirttiğimiz detayları yakından incelemelisiniz. Böylece eğitim programlarınızdan en iyi dereceyle mezun olurken kurumunuzun da tüm beklentilerini karşılamış olacaksınız. Tez önerisinin hazırlanmasında aşamalarınızı kolaylaştıracak özellikleri aşağıda görebilirsiniz:

  • Raporunuzu hazırlamaya başlamadan önce başlığınızı ve tez konusunu belirlemiş olmanız gerekiyor.
  • Belirlediğiniz tez konusuyla alakalı olarak danışman hocanızın ön onay vermesi de çok önemlidir. Danışman hocanızın onayı olmaması durumunda ne kadar etkileyici bir rapor hazırlarsanız hazırlayın, olumlu sonuç almanız mümkün değildir.
  • Tez önerisinde projenizin amacını net ifadelerle belirtmelisiniz. Çalışmanızın devamında ise bu amacın dışına çıkmamalısınız. Aynı zamanda farklı bahsetmek istediğiniz konular varsa kesinlikle amaç cümlenizi revize etmeyi unutmamalısınız.
  • Hipotezlerinize veya araştırma sorularınıza karar vermelisiniz.

Projenize karar vermenizin ardından ülkemizde veya yurt dışı eğitim kurumlarında yapılmış olan çalışmaları, makaleleri ve kaynakları incelemelisiniz. Çalışmanızın içerisine önceden yapılan araştırmalar ve tez konusuyla benzerlik gösteren projeler hakkında kısa bilgileri eklemeniz gerekiyor. Kapsamlı bir araştırma yapmanız durumunda önceden fikrinizin düşünülüp düşünülmediğini de net biçimde görmüş olursunuz. Böylece konunuzu en baştan değiştirerek, verimli bir çalışmaya imza atmanız kolaylaşır.

Geçmişte yapılan çalışmalar, tez konularınızla aynı olsa da farklı yöntemler izlenerek tamamlanmış olabilir. Bu çalışmaların içindekiler bölümünü inceleyerek, kullanılan alt başlıkları görmelisiniz. Böylelikle projenizde benzer başlıkları kullanarak, planlama aşamasını kolaylaştırabilirsiniz.

Tez önerisi hazırlarken analiz ettiğiniz eski çalışmaların konunuzla alakalı olarak hangi sorulara yanıt verdiğini ve ne gibi faydalar sunduğunu mutlaka not almalısınız. Bu sayede projenizle sunacağınız faydaları yani dolduracağınız boşluğu daha kolay bir şekilde ifade etmeniz mümkün olur.

Çalışmalarınız kapsamında kullanmayı düşündüğünüz yöntem için gerekli araştırmayı da yapmalısınız. Yöntemin kullanıldığı çalışmalar, farklı alan veya konularda tercih edilmiş olsa da detaylara kesinlikle bakmalısınız. Yönteminiz kullanılırken izlenen yolu incelemeniz, konunuza uygunluğunu anlamanıza ve doğal olarak hızlı bir tez önerisi hazırlamanıza katkıda bulunur.

Projenizi hazırlarken katılımcı gerekliliğinin olup olmadığına karar vermelisiniz. İzne tabi bir alanda çalışma yürütecekseniz, gerekli şartları öğrenmelisiniz. Aynı zamanda ekipmanlar ve kaynaklar konusunda erişim imkânınızı ayrıntılı olarak düşünmelisiniz. Çalışmanızın ilerleyen safhalarında bu durumlar hakkında bilgi sahip olmanız, işinizi ciddi oranda kolaylaştırır. Herhangi bir sorun olacağını düşünüyorsanız, mutlaka değişiklik yapmalısınız.

Çalışmanızı bitirmeyi amaçladığınız süreye uygun biçimde düzenlemelisiniz. Zaman planlamasının kusursuz olması, araştırma ve yazım sürecinde fazlasıyla rahat etmenizi sağlar. Zaman planlamanıza riayet etmeniz ise çok önemlidir. Hiçbir aksaklığa müsaade etmeden yapmanız gereken işlemleri sürdürmelisiniz. Ayrıca hazırlayacağınız tez önerisi raporunda belirlediğiniz zaman aralığını paylaşmanız gerekeceği için geç kalmadan projenizi teslim etmeniz gerekir.

Belirttiğimiz bu özelliklere hâkim olduktan sonra raporunuzu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurumunuzun halihazırda kullandığı bir şablon varsa bunu mutlaka edinmelisiniz. Böylece başlık, araştırma soruları, literatür özeti, içindekiler taslağı, çalışma planı, zaman çizelgesi, yöntem ve kaynaklar gibi detayları kolaylıkla tez önerisine aktarabilirsiniz.

Ortaya koyacağınız rapor, hazırlayacağınız projenin küçük bir kopyası niteliğinde olacak. Bu sayede hazırlık aşamalarınız kolaylaşır ve hızlanır. Tez önerisi, kapsam olarak değişiklik gösterebilecek olsa da temeli bu rapor oluşturacak. Aynı zamanda danışman hocanızla ayrıntılı bir görüşme yapmayı ve raporunuza gereken önemi vermeyi ihmal etmemelisiniz.

Genel Olarak Bir Tez Önerisinde Aşağıdaki Başlıklar Yer Alır

Tez önerisi içerisinde bulunması gereken başlıklar oldukça önemlidir. Bu başlıkları kullanarak oluşturacağınız etkiyi kolaylıkla yükseltebilirsiniz. Bunun yanı sıra çalışmanızın değerini de açık bir biçimde ortaya koyabilirsiniz. Ayrıca araştırma ve yazım süreciyle beraber tüm aşamalarda fazlasıyla rahat edersiniz. Genel olarak bir tez önerisinde aşağıdaki başlıklar yer alır:

Başlık: Projenizin başlığı mutlaka açık olarak belli olmalıdır.

Giriş: Tez önerisinin hazırlanması aşamasında giriş kısmında çalışmanızla ilgili ön bilgileri paylaşmanız gerekir. Bu bölümde gerekli detayları aktarmalı ve okuyucuyu çalışmanıza hazır hale getirmelisiniz. Ayrıca başlığın son kısmında çalışmanızın gerekliliğini ve sunacağı faydaları da belirtmelisiniz.

Literatür Özeti: Tez önerisinin başlık bölümünde seçtiğiniz konu hakkında yurt dışı veya ülkemizde daha önce yapılan benzer veya yakın çalışmalarla ilgili kısaca bilgi paylaşmalısınız. Bu durum sayesinde ön araştırma yapmanız ve kapsamı belirlemeniz kolaylaşır. Ayrıca önceki çalışmaların yapıldığı yer ve yılın yanı sıra kapsam sonuçları için de gerekli detayları paylaşmalısınız. Böylece eski çalışmalara nazaran projenizin ortaya koyacağı farklı yararları rahatça tespit edersiniz. Bu verileri ayrıca araştırma soruları ve amacınızı ifade ederken de kullanacaksınız.

Araştırma Soruları: Araştırma soruları başlığı altında paylaşacağınız veriler çok önemlidir. Bu alanda hangi sorulara yanıt aradığınızı tez önerisinde açıkça belirtmelisiniz.

Yöntem/Metodoloji: Bu başlığın altında net bir şekilde yönteminizi beyan etmelisiniz. Yararlanacağınız yöntem veya yöntemleri belirtirken mülakat, anket, arşiv taraması, literatür tarama, sosyolojik gözlem, saha çalışması gibi detaylara da inmeniz gerekiyor.

Tez İçerik Taslağı: Tez önerisinin bu bölümünde taslak şeklinde içindekiler kısmını göstermelisiniz.

Zaman Çizelgesi ve Çalışma Planı: Zaman çizelgenizi hazırlarken hangi tarihte hangi bölümleri tamamlayacağınızı bu alana yazmalısınız. Ayrıca planlamanızı hazırlarken kendinize en uygun şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.

Kaynaklar/Referanslar: Projeniz için yararlandığınız kaynakları ve referansları net olarak belirtmeniz istenir. Ortalama 15 ila 20 arasında bir kaynak sayısı belirtirseniz, son derece etkili bir ön araştırma yaptığınızı kolaylıkla gösterebilirsiniz.

Tez yazacak vaktiniz mi yok?

Tez danışmanlarımız ve tez yazarlarımız, sizler için onaylanma garantili, detaylı ve profesyonel tezler yazarak akademik hayatınız için çok önemli olan bu süreci sizler adına yönetiyor...

Bilimsel nitelikte bir proje hazırlayacağınızı göstermek için tez önerisinde bu başlıkları kesinlikle kullanmalısınız. Bu sayede gördüğünüz eğitim sonucunda ulaştığınız uzmanlık seviyesini, kurumunuza açıkça gösterme fırsatına sahip olursunuz. Süreçleri belirtilen kural ve gerekliliklere göre yürütmeniz halinde hedeflerinize çok geçmeden ulaşacağınızı da bilmelisiniz.

Tez önerisi raporu hazırlarken son derece başarılı sonuçlara imza atan ekibimizden her zaman destek alabilirsiniz. Tam anlamıyla profesyonel projelerin planlanması ve sonrasında hazırlanması için alanında akademik kariyere sahip danışmanlarımızla mutlaka görüşmelisiniz. Böylelikle oldukça zorlu olan aşamaların kolaylıkla tamamlandığına şahit olabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız ödemelerin olabilecek en minimum seviyede tutulması da hizmet almanızın önündeki tüm engelleri kaldıracaktır. Tez önerisinin hazırlanmasında gerekli detayları öğrenmek için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

Tez hazırlama konusunda destek ihtiyacınız olması durumunda bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Bizi Arayın
Bizi Arayın +90 (530) 918 52 06