Bizi Arayın: 0530 918 52 06 20 Yıllık Tecrübe, %100 Başarı
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Tez Savunması Nasıl Yapılır?

Tez Savunması Yapacaklar İçin Öneriler – Lisans Yüksek Lisans ve Doktora Tez Savunması

Hangi seviyede olursa olsun tezini bitiren öğrenciler tarafından en çok merak edilen konuların başında tez savunması nasıl yapılır sorusu gelir. Doktora ve yüksek lisans eğitim programları için öğrencilerden son derece kapsamlı bir tez projesi hazırlaması talep edilir. Gerekli çalışmaların profesyonel bir şekilde tamamlanmasının ardından ise ödevinizi jüriye sunmanız, yani tez savunması yapmanız gerekir. Tez savunma jürisine, danışman hocanız başkanlık eder. Aynı zamanda birçok öğrenci tez savunması sunum aşamasından fazlasıyla çekinir. Tez savunması nasıl yapılır sorusuna verilecek yanıtın önemi ise fazlasıyla büyüktür. Eğer doğru bir tez savunması sunumu gerçekleştirebilirseniz, herhangi bir sorun yaşama olasılığınız direkt olarak ortadan kalkar.

Öncelikle projenizin hazırlanma safhasında uzman bir ekipten destek almanız gerektiğini belirtmeliyiz. Ödevinizle seçtiğiniz konuyu kapsamlı bir şekilde ele almanız için alanında uzman danışmanların katkısı son derece önemlidir. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz çalışma süresine sahip olabilmeniz için de kusursuz bir çalışma yapılması şarttır. Bu sayede tez savunmasını beklediğinizin çok üzerinde yapmanız ciddi oranda kolaylaşır.

Tez savunma tarihiyle birlikte jürinin belli olmasının ardından ödevinizin birer kopyası tüm üyelere dağıtılır. Üyeler, kapsamlı bir inceleme eşliğinde değerlendirme yapar ve tez savunma sunumu için bilgili bir şekilde hazır olur. Tez savunması günü geldiğinde büyük bir toplantı odasında gerçekleştirilecek sunum için jüri ve diğer dinleyiciler hazır bulunur. Bu noktada projenizi ana hatlarıyla anlatmanız istenir. Daha sonra ise tez savunma jürisi, konunuzla alakalı tarafınıza sorular sorar ve sizi dışarıya alır. Dışarı çıkmanızın ardından tez savunma jürisi kendi arasında görüşür ve çalışmanızla ilgili kararını verir. Kararın verilmesiyle tekrar salona davet edilirsiniz ve nihai sonucu öğrenirsiniz. Tez savunması nasıl yapılır konusuyla ilgili içeriğimizdeki detaylara dikkat ederek başarınızı kolaylıkla arttırabilirsiniz.

[widget-130]

 

Tez Savunma Öncesi

Projenizin detaylarını rahatlıkla gözler önüne sermek için tez savunması öncesi titiz bir hazırlık yapmanız çok önemlidir. Çalışmanızı inceleyerek salona gelecek olan jüri üyelerine uzmanlığınızı net biçimde göstermek için dosyanızdaki bölümlerinin tamamına hâkim olmalısınız. Aynı zamanda tez savunması jüri üyeleri için derinlik ve etkinin her zaman ön planda olacağını unutmamalısınız. Diğer yandan savunma süresine de çok dikkat etmelisiniz. Gereğinden çok kısa veya uzun süre devam eden tez savunması, maalesef başarınızı göstermenizi engelleyebilir. Hatta genel olarak bu durum, puan kaybetmenize neden olabilecek kritik noktalardan biridir.

Tez Savunması Nasıl Yapılır?

Merakınızın giderilmesi için yukarıda belirttiğimiz detaylara uyarak hazırlığa başlamalısınız. Lisans, doktora ve yüksek lisans tez savunmasında yararlanacağınız slaytları bu doğrultuda hazırlarsanız, yüksek puan alma olasılığınızı fazlasıyla güçlendirebilirsiniz. Aynı zamanda projenizin özgün yanlarını ve ayrıcalıklı olmasını sağlayan detayları net şekilde ifade etmeniz için slaytlarınızda aşağıdaki konuları vurgulamayı ihmal etmemelisiniz:

  • Çalışmanızın ana hatlarını oluşturan araştırma sorusunun ne olduğu
  • Hipotezlerinizin oluşmasını sağlayan bu sorunun neden önem arz ettiği
  • Çalışmanızın sonucunda elde ettiğiniz sonuçların neler olduğu

Tez savunma sunumu için slayt oluştururken yukarıdaki konuları her zaman öncelikli olarak değerlendirmeli ve bu yönde çalışmayı sürdürmelisiniz. Bunun yanı sıra süreyi iyi bir şekilde ayarlamanız gerektiğini de unutmamanız gerekiyor. Laf kalabalığı ve gereksiz ayrıntılardan uzak durarak, ortalama 45 dakikalık bir slayt hazırlamalısınız. Aynı şekilde en fazla 30 adet slaytınız olmalıdır. Bununla birlikte olası sorulara karşı hazırlıklı olmak için yedek slaytlarınızın da bulunması fark yaratmanızı kolaylaştırır.

Tez Savunma Esnasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Tez savunması esnasında nelere dikkat edilmesi konusuna geçmeden önce tez hazırlama ve daha sonra savunma için hazırlık sürecinizin son bölümünde göz önünde bulundurmanız gereken birkaç noktaya değinmeliyiz. Tez savunmasından bir gün önce tam olarak hazırladığınız sunumu, baştan sona prova etmelisiniz. Eğer imkân varsa sunumunuzu danışmanınızın karşısında yapmanız, çok daha faydalı olacaktır. Aynı zamanda tez savunması sunumunu birkaç kez tekrar etmeniz, doğal olarak özgüveninizi de yükseltecektir. Bununla beraber savunma günü için spor kıyafetlerden ve özensiz bir izlenim oluşmasına neden olabilecek davranışlardan kaçınmanız çok önemlidir. Resmi ve sade kıyafet hazırlığınızı da mutlaka önceden tamamlamalısınız.

Tez savunması nasıl yapılır noktasında dikkat etmeniz gerekenlere hassasiyet göstererek başarınızı karşı tarafa gösterebilirsiniz. Ön planda tutmanız gerekenler ise şu şekilde sıralanır:

  • Tez savunması sunumunuzun başlamasına az bir süre kala elektronik düzenekleri ve salonu kontrol etmelisiniz.
  • Teknik aksaklıklar tespit etmeniz durumunda tez savunma saati gelene kadar çözüm bulmalısınız.
  • Tez savunması sunumu zamanınızdan en az 15 dakika önce salonda hazır olmalısınız. Bu sayede son hazırlıklarınızı yaparken aynı zamanda gelenleri de karşılamış olursunuz.
  • Jüri, vakit geldiğinde salona giriş yapar ve bu noktada danışmanınız söz alarak giriş konuşması gerçekleştirir.
  • Söz sırası size geldiğinde ilk olarak dinleyici ve jüriye hoş geldiniz demelisiniz.
  • Konunuzun neyle ilgili olduğunu ve projenizi kimle çalıştığınızı içeren kısa bir konuşma yapmalısınız. Direkt olarak slaytı başlatıp konuya geçmeniz, olumsuz etki bırakacaktır.
  • Sunumunuzda sade bir Türkçe kullanmalısınız.
  • Tez savunması giriş konuşmasında anlaşılması güç ve çok uzun cümlelerden uzak durmanız gerekir.
  • Sesinizi gereksiz anlarda yükseltip alçaltmaktan kaçınmalısınız.
  • Sabit ve sıkıcı bir ses tonuyla slaytları öylesine okumanız da doğru değildir.
  • Yüzünüzde gergin bir ifade olmamalı ve aceleci tavırlar sergilememelisiniz.

Yüksek lisans, lisans ve doktora tez savunmasını tamamlamanızın ardından hem jüri üyelerine hem de dinleyicilere teşekkür etmelisiniz. Daha sonra sözü bıraktığınız jüriden gelen sorulara anlaşılır ve açık yanıtlar vermelisiniz. Bu aşamada cevabını bilmediğiniz bir soruyla karşılaşırsanız, kesinlikle gereksiz anlatımlara girişmemelisiniz. Konuyu gözden kaçırdığınızı ve aynı zamanda ilk fırsatta inceleme yapacağınızı açıkça belirtmeniz çok önemlidir. Ayrıca baştan sona tez savunması jürisine karşı anlayışlı ve kibar olmayı ihmal etmemeli ve gergin yaklaşımlardan uzak durmalısınız.

Her Zaman Düzeltmek İçin Fırsat Vardır!

Tez savunması nasıl yapılır konusu hakkında paylaştıklarımızın yanı sıra jürinin sizden her detay hakkında bilgi sahibi olmanızı beklemediğini belirtmeliyiz. Konunuza her ne kadar yüksek oranda hâkim olsanız bile jüri üyeleri farklı bir nokta ile ilgili soru yöneltebilir. Tez savunma sorularına cevap vermediğiniz zaman, kesinlikle yetersiz olduğunuzu düşünmemelisiniz. Söylenenleri yol gösterici ve yapıcı eleştiriler olarak ele almanız son derece önemlidir. Bu aşamada her zaman düzeltmek için fırsat vardır şeklinde düşünerek çalışmaya devam etmelisiniz.

Lisansüstü projelerinizi hayata geçirirken alanında uzmanlığa sahip kadromuzdan yardım alırsanız, elde edeceğiniz başarıların çok daha kolay biçimde artacağından emin olabilirsiniz. Sınırsız kaynak erişimi imkânı ve profesyonel çalışma prensibimiz sayesinde jürinin karşısına çok daha donanımlı bir şekilde çıkabilirsiniz.

Eğitim programınıza göre düzenlenen içerikler ve tez savunmanıza çalışmanız için bir hayli kolaylık sağlayacak tekniklerimizden mutlaka faydalanmalısınız. Bütçe dostu tez yazdırma fiyat tekliflerimiz ve son derece kaliteli uygulamalarımızı keşfetmek içinse bize ulaşmanız yeterlidir. Böylelikle tez savunması nasıl yapılır sorusu ve diğer konular hakkında tüm ayrıntıları siz de rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Tez yazdırma konusunda destek ihtiyacınız olması durumunda bizlere her zaman ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Bizi Arayın
Bizi Arayın +90 (530) 918 52 06